checkpoint charlie                                       duur 90 minuten

Sinds de onverwachte bouw van De Muur in augustus 1961 was dit de enige doorgang die door ambtelijk personeel van zowel de BRD en de DDR werd gebruikt.  Checkpoint Charly is een van de meest bezochte plekken in Berlijn en spreekt zeer tot de verbeelding bij miljoenen van bezoekers. Hier hield de wereld zijn adem in als de mensheid, kort naar de bouw van De Muur, op de rand van een derde wereldoorlog stond. Tankdivisies van de Amerikaanse en het rode leger stonden hier 16 uur lang in een ondraaglijke spanning, schietklaar tegenover elkaar. 

Al 4 dagen na de bouw van De Muur werd hier de 18-jarige Peter Fechter aangeschoten in een poging naar West-Berlijn te komen, en verbloede aan zijn verwondingen omdat de grenssoldaten niemand toestonden zijn leven te redden.

Ook hebben hier enkele mensen succesvol de DDR kunnen ontvluchten, zelfs nog kort voor de val van De Muur, in augustus 1989. Het huis aan Checkpoint Charlie geeft u een fantastisch overzicht van de vindingrijkheid die de DDR-burgers aan de dag legden, om het land te kunnen ontvluchten. Van omgebouwde autos, zelf genaaide luchtballons tot ellenlange tunnels is hier das ganze spektrum gedokumenteerd.


panorama van de muur en haus am checkpoint charlie

Het Panorama van de kunstenaar Asisi, presenteert De Berlijnse Muur, met uitzicht van Kreuzberg tot Mitte en geeft een indruk van het leven op en met De Muur op een fictieve herfstdag in de jaren tachtig. Vanaf een bezoekersplatform krijgt u door een 1 op 1 maatstaf een realistisch beeld van de toenmalige situatie. De bezoeker ervaart op indrukwekkende en unieke manier hoe alledaags en tegelijkertijd wreed het leven in de schaduw van de muur was.  

prijzen

01 tot 04 personen: 150-  € / 05 tot 08 personen: 175,- €  
09 tot 12 personen: 200,-  € /
Tickets voor beide musea + 30- € per persoon.

Deze excursie geldt exclusief voor u en uw metgezellen en u wordt begeleid door een nederlandstalige gids.
Datum en tijd te bepalen naar uw wensen.

Deze rondleiding brengt u naar checkpoint Charlie,  naar het Muur-Panorama-museum en naar het Huis aan Checkpoint Charlie.